30/5/07

I us estranya l’abstenció ?

Ara tothom s’estira dels cabells per la baixa participació a les municipals de diumenge passat. Certament molt baixa, amb un 46,23 % al Principat i un 51,94 a la nostra ciutat.

Aquest resultats haurien de fer reflexionar al conjunt de la societat sobre quins són els motius que fan que cada convocatòria electoral compti amb menys participació, tot i que no sé si serem capaços de treure’n alguna conclusió.

El problema és que aquesta reflexió no es durà, si més no d’una manera seriosa i rigorosa, tot i que es va pel camí d’arribar al llindar de la legitimitat (no legal, però sí moral) dels resultats i per tant de la representativitat.

Així que ja hem pogut observar les primeres “reflexions” de les primeres espases de la política oficial: que si la ciutadania està cansada de tantes eleccions; que si la responsabilitat no és dels governs sinó de la ciutadania; que si l’efecte Montilla; que si a la gent ja li està bé qui governa i per això no hi va, ... Vaja, ni la més mínima referència sobre si els responsables de la situació són les actituds dels partits i dels seus dirigents.

Ni la més mínima reflexió sobre si les pròpies organitzacions polítiques tradicionals cada dia s’allunyen més dels problemes reals de la gent. Cap reflexió sobre la distància entre les promeses i la praxis política. Res de recapacitar sobre les estructures tancades i endogàmiques en que s’han convertit els partits polítics “grans”. Cap reflexió sobre si els interessos d’aquests són els mateixos que els de la ciutadania, ...res de res.

I encara us estranya l’abstenció?

4 comentarios:

Unknown dijo...

Partidos como el tuyo que decís que no los sois pèro en realidad lo soys, generando crispación, ayudáis mucho a´la abstención.. a que nos cansemos de vosotros, con vuestras mentidas y malas artes... sois como todos... queréis vivir del cuento diciendo que vosotros no, ý sí... cuanta demagogia barata y de corto vuelo.

Minotaure dijo...

paqui: quines mentides han dit el regidors o candidats de l'Entesa?
El què és demagògia barata i de curta volada és acusar a gent de dir mentides però no demostrar-ho amb exemples.

Per cert, si la gent de l'Entsa vulguis viure del "cuento" com alguns polítics no signarien un codi ètic en que es limiten els càrrecs a 2 legislatures (8 anys), menys en el cas que un candidat arribés a l'alcaldia a la segona legislatura que fos regidor a l'Ajuntament on en aquest cas podria estar 2 legislatures d'alcalde. Per tan en el cas de l'Isidre Soler aquestes eleccions han sigut les últimes ne què s'ha presentat.

casa dijo...

Opino que l'efecte Montilla ha estat el millor aliat de l'abstenció: un president fruit d'una aliança de partits, que suma majoria absoluta.
Què pot fer-se per a solucionar aquesta situació? Podem apuntar vàries coses:

- un codi ètic, com el que subscriu l'Entesa;
- eines que estimulin la participació i debat de la ciutadania en el dia a dia, tals com sotmetre temes a consulta popular o blogs de polítics, com aquest mateix (llàstima que no estigui massa al dia!);
- la moderació del "to polític";
- la presentació de balances comptables de les administracions, on el ciutadà sigui conscient d'on va a parar cada euro que paga d'impostos.

I que consti que tot això no ho dic pels d'Entesa...

Dermaskin dijo...

Your blog is very useful and provide tremendous information .Thanks for sharing.
Desarrollo Sostenible